Rakott káposzta recept: A magyar konyha igazi klasszikusa, amit mindenki imádni fog

Rakott káposzta recept: A magyar konyha igazi klasszikusa, amit mindenki imádni fog

rakott káposzta egy igazi magyar étel, amely a hagyományos konyha egyik legkedveltebb fogása. Az ínycsiklandó, gazdag rétegezett étel finom savanyú káposztából, húsos raguval, rizssel és fűszerekkel készül, és egy igazán laktató étel. Ha egy igazi házias fogást keresel, amely a család minden tagjának ízleni fog, a rakott káposzta recept tökéletes választás.

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 50 dkg darált hús (sertés vagy marha)
  • 20 dkg füstölt hús (pl. szalonna vagy kolbász)
  • 1 fej hagyma
  • 1 csésze rizs
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1-2 tojás
  • 1 evőkanál cukor

Elkészítés:

1. Káposzta előkészítése

A savanyú káposztát alaposan kinyomkodjuk, és egy kicsit apróra vágjuk, ha túl nagyok a darabok. Ezután forró vízben pár percig blansírozzuk, hogy egy kicsit puhább legyen. Miután kiforrt, egy szűrőn leöntjük a felesleges vizet.

2. Ragu készítése

A hagymát apróra vágjuk, majd egy serpenyőben olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, és jól megpirítjuk. Mikor a hús már szép barna, hozzáadjuk a füstölt húst (kolbászt vagy szalonnát), és még egy kicsit pirítjuk. Fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. Az elkészült ragut félretesszük.

3. Rizs főzése

A rizst egy lábasban sós vízben megfőzzük, majd jól lecsepegtetjük.

4. Rakott káposzta rétegezése

Egy tepsit kiolajozunk, majd az aljára egy réteg savanyú káposztát teszünk. Ráhelyezzük a ragut, majd a főtt rizst. Ismét káposztát teszünk, majd a rétegezést addig ismételjük, amíg az összes hozzávaló el nem fogy. A tetejére a maradék tejfölt kenjük, és egy-két felvert tojást öntünk a tetejére, hogy szép aranybarna legyen.

5. Sütés

Rakott káposzta recept: A magyar konyha igazi klasszikusa, amit mindenki imádni fog

Az előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük, amíg a teteje szép aranybarna lesz. Ha kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd szeleteljük fel.

rakott káposzta egy igazi házias étel, amelyet bárki könnyedén elkészíthet. A gazdag, ízletes rétegek minden falatban igazi élményt nyújtanak. Tálalhatjuk tejföllel, és egy finom savanyúságot is kínálhatunk mellé.

Scroll to Top