Lasagne recept az egyik legnépszerűbb olasz étel, amely egy igazi ínycsiklandó fogás, és tökéletes választás lehet családi vacsorákhoz vagy ünnepi alkalmakra. A lasagne igazi comfort food, amiben a rétegek között gazdag húsos szósz, krémes besamel és olvadt sajtok rejtőznek. Ha szeretnél egy tökéletes lasagnét készíteni, akkor kövesd ezt a receptet, és garantáltan elnyered a családod tetszését!
Hozzávalók
A húsos szószhoz:
- 500 g darált marhahús
- 1 nagy hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis sárgarépa
- 1 doboz konzerv paradicsom (400 g)
- 2 evőkanál paradicsom püré
- 1 teáskanál szárított oregano
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 1 evőkanál olívaolaj
A besamelhez:
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 500 ml tej
- 1/2 teáskanál só
- 1/4 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
- 100 g reszelt sajt (pl. parmezán vagy mozzarella)
A lasagne rétegezéséhez:
- Lasagne tészta (előfőzött vagy nem, a csomagolás utasításai szerint)
- 200 g reszelt mozzarella
Elkészítés

- A húsos szósz elkészítése:
- A hagymát, fokhagymát és sárgarépát apróra vágjuk. Az olívaolajon egy nagy serpenyőben közepes lángon megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a reszelt sárgarépát.
- Miután megpuhultak, hozzáadjuk a darált húst, és addig pirítjuk, amíg a hús teljesen meg nem barna.
- Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét, a konzerv paradicsomot, az oregánót, sót és borsot. Jól elkeverjük, majd lefedve alacsony lángon főzzük kb. 20-30 percig, hogy a szósz besűrűsödjön.
- A besamel elkészítése:
- A vajat egy lábasban felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett, 1-2 percig pirítjuk.
- Lassan hozzáadjuk a tejet, miközben folyamatosan kevergetjük, hogy ne csomósodjon össze. Ha szükséges, habverővel segíthetünk a sima állag elérésében.
- Addig főzzük, amíg a besamel szósz besűrűsödik. Ezután sóval és szerecsendióval ízesítjük.
- A lasagne összeállítása:
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- Egy nagyobb tepsit kikenünk egy kevés olajjal. Először egy réteg húsos szószt helyezünk az aljára, majd egy réteg lasagne tésztát, majd ismét egy réteg húsos szószt, besamelt, és reszelt mozzarellát.
- Ezt a rétegezést addig ismételjük, amíg el nem fogy minden hozzávaló, a legfelső réteg pedig besamel és mozzarella legyen.
- Sütés:
- A lasagnét 180°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 30-40 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna és buborékoló lesz. A tészta lágy és szaftos, a sajt pedig szépen elolvad.
- Tálalás:
- A lasagnét hagyjuk pihenni 5-10 percig, hogy a rétegek összeálljanak, majd szeleteljük és tálaljuk.
Záró gondolatok
Lasagne recept a tökéletes étel azoknak, akik szeretik az ínycsiklandó, gazdag, rétegezett étkeket. Ha ezt a receptet követed, biztos lehetsz benne, hogy mindenki el lesz ragadtatva a szaftos, finom lasagnétól. Ez a klasszikus olasz étel egyszerűen elkészíthető, de olyan ízeket varázsol az asztalra, amelyek minden étkezést különlegessé tesznek!