Fasírt recept: A tökéletes húsgolyók, amik minden étkezést feldobnak

Fasírt recept: A tökéletes húsgolyók, amik minden étkezést feldobnak

Fasírt recept egy olyan étel, amelyet mindenki szeret, hiszen ínycsiklandó, szaftos és ropogós. A fasírt a magyar konyha egyik legismertebb és legnépszerűbb fogása, ami tökéletes választás lehet családi ebédekhez, vacsorákhoz, vagy akár egy gyors hétköznapi étkezéshez is. Ha te is szeretnéd elkészíteni a legfinomabb fasírtot, olvass tovább, és tudd meg, hogyan készítheted el a legjobb változatot!

Hozzávalók

  • 500 g darált hús (sertés, marha vagy keverve)
  • 1 nagy hagyma
  • 2 tojás
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál tej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál bors
  • 1/2 teáskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál olaj a sütéshez
  • 1 evőkanál friss petrezselyem (opcionális)

Elkészítés

  1. A hagyma és fokhagyma előkészítése:
    • A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A hagymát érdemes egy kicsit megpárolni egy serpenyőben egy kanál olajon, hogy lágyabb és édesebb ízű legyen. Ha nem szeretnél párolt hagymát, akkor nyersen is hozzáadhatod a darált húshoz.
  2. A húsgolyó alap elkészítése:
    • A darált húst egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk a tojásokat, zsemlemorzsát, tejet, sót, borsot, pirospaprikát, az apróra vágott fokhagymát és hagymát. Ha szeretnél, friss petrezselymet is adhatunk hozzá a fűszeresebb íz érdekében.
    • Az egészet jól összedolgozzuk, hogy minden hozzávaló jól elvegyüljön. Ha túl lágy lenne a massza, akkor adjunk hozzá még egy kis zsemlemorzsát, hogy megfelelő állagot kapjunk.
  3. A fasírt golyók formázása:
    • A keveréket nedves kézzel kis golyókká vagy lapos korongokká formázzuk, attól függően, hogy milyen típusú fasírtot szeretnénk (golyók vagy laposabb, hagyományosabb). Fontos, hogy a fasírtokat ne formázzuk túl szorosra, mert akkor kemények lesznek.
  4. Sütés:
    • A serpenyőt közepes hőmérsékletre melegítjük, és a fasírtokat forró olajban mindkét oldalán aranybarnára sütjük. Mivel a fasírt hamar elkészül, körülbelül 3-4 perc egy oldalnak elegendő, hogy a belseje is átsüljön. Ha nagyobb fasírtot készítesz, akkor érdemes alacsonyabb hőfokon, lassabban sütni, hogy a belseje is teljesen átsüljön.
  5. Tálalás:
    • A kész fasírtokat papírtörlőre helyezzük, hogy a felesleges olajat felszívja. Tálalás előtt hagyjuk őket egy kicsit hűlni. Kiváló köret hozzá például sült krumpli, rizs, saláta vagy akár párolt zöldségek.

Záró gondolatok

Fasírt recept igazi magyar klasszikus, ami mindig jól jön, amikor valami gyors, finom és laktató ételt kell készíteni. Ezzel a recepttel garantáltan mindenki el lesz ragadtatva, és a család kedvenc ételévé válik. Ne habozz kipróbálni, hiszen egy kis fűszer és szeretet mindent megváltoztat!

Scroll to Top