Bejgli recept: A titok, amitől a karácsonyi süteményed mindenkit elvarázsol

Bejgli recept: A titok, amitől a karácsonyi süteményed mindenkit elvarázsol!

Bejgli recept minden évben izgalmat hoz a karácsonyi készülődésbe, de mi lenne, ha most valami igazán különlegeset készítenél? Ha azt szeretnéd, hogy az idei ünnepek ne csak ínycsiklandó finomságokkal, hanem emlékezetes pillanatokkal is gazdagodjanak, akkor ne hagyd ki ezt a titkos bejgli receptet, amitől mindenki ámulni fog! Készen állsz arra, hogy egy igazi mesterművet alkoss? Olvass tovább, és tudd meg, hogyan érheted el, hogy a bejglid a legfinomabb legyen az egész városban!

Hozzávalók

Tésztához:

  • 500 g liszt
  • 250 g vaj
  • 100 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 g friss élesztő
  • 1 dl tej
  • csipet só

Diós töltelékhez:

  • 200 g darált dió
  • 100 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál méz
  • 1/2 teáskanál fahéj

Mákos töltelékhez:

  • 200 g darált mák
  • 100 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál méz
  • 1/2 teáskanál citromhéj

Kenéshez:

  • 1 tojás (a tetejére)

Elkészítés

Bejgli recept: A titok, amitől a karácsonyi süteményed mindenkit elvarázsol
  1. A tészta elkészítése:
    • A tejet langyosra melegítjük, és az élesztőt belemorzsoljuk. Hagyjuk 10-15 percig felfutni.
    • A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, sót, majd a vajat. A vajat morzsoljuk el a liszttel, hogy morzsalékos tésztát kapjunk.
    • Ezután hozzáadjuk a tojást és az élesztőt. Az egészet összegyúrjuk, amíg lágy, rugalmas tésztát nem kapunk.
    • A tésztát fóliába csomagolva pihentetjük a hűtőben legalább 1 órát.
  2. A töltelékek elkészítése:
    • Diós töltelékhez: A darált diót, cukrot, tojást, tejet, mézet és fahéjat jól összekeverjük, hogy sima tölteléket kapjunk.
    • Mákos töltelékhez: A darált mákot, cukrot, tojást, tejet, mézet és citromhéjat jól összekeverjük.
  3. A bejgli formázása:
    • A pihentetett tésztát két részre osztjuk, és mindkét részt vékonyra nyújtjuk.
    • Az egyik tésztát diós töltelékkel, a másikat mákos töltelékkel kenjük meg egyenletesen.
    • A tésztát óvatosan feltekerjük, és a végeit alaposan összenyomjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki a sütés alatt.
    • A bejgliket egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
  4. Sütés:
    • A tetejét tojással kenjük meg, hogy szép fényes kérget kapjon.
    • 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük, amíg aranybarnára sülnek.
  5. Tálalás:
    • Miután kihűltek, szeleteljük és tálaljuk. A bejgli legfinomabb frissen, de ha jól tároljuk, akár egy hétig is megőrzi frissességét.

Záró gondolatok

Bejgli recept valóban egy karácsonyi klasszikus, amit mindenki imádni fog. Ne habozz, próbáld ki ezt a változatot, és hozd el a legfinomabb bejglit az ünnepi asztalra!

Scroll to Top