Az Élelmezési Világnap alkalmából a Német Diabetes Center kutatói különböző táplálkozási trendeket tanulmányoztak, mint például az időszakos böjt, az alacsony szénhidráttartalmú étrend és a veganizmus.
Milyen étrend alkalmas a cukorbetegek számára?
Az október 16-i Élelmezési Világnap alkalmából a Német Diabetes Center (DDZ) kutatói részletesen megvizsgálták az étrendi trendekkel kapcsolatos tudományos tényeket — különös tekintettel az időszakos böjtre, az alacsony szénhidráttartalmú étrendre és a veganizmusra.

Következtetésük egyértelmű: nincs univerzális megoldás — fontos az egyéni megközelítés, követve a mottót:
„Az étrendnek meg kell felelnie az embernek, nem pedig fordítva.”
Dr. Sabrina Schlesinger, a DDZ igazgatóhelyettese elmagyarázza:
„Az említett étrendek mindegyikének megvannak az előnyei – a döntő tényező az, hogy hosszú távon mennyire integrálódik a mindennapi életbe, és hogy összhangban van-e a gyógyszerekkel és az egyéb betegségekkel.”
A hosszú távú fenntarthatóság a kulcs
Szigorú étrend betartása esetén fennáll annak a veszélye, hogy az emberek gyorsan feladják.
Sokkal fontosabb, hogy hosszú távon ragaszkodjunk a változásokhoz, és reális célokat tűzzünk ki magunk elé.
Milyen szerepet játszik a „rendszeres cukor” és a vitamintabletta?
A cukorfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség (T2DM) kockázata közötti kapcsolat még nem teljesen tisztázott.
Ezért a kutatók nemrégiben számos tanulmányt összegyűjtöttek, elemeztek és újraértékeltek egy új, nagyszabású kutatás részeként.
Az eredmények nem támasztják alá azt az általános feltételezést, hogy az étkezési cukor — vagyis az összes cukor és a szacharóz, amely a klasszikus „asztali cukorunk” — következetesen összefügg a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatával, függetlenül annak típusától vagy mennyiségétől.











