Hogyan fordult a sütőtök egy mezőszimbólumból a boszorkányóra szimbólumává

Hogyan fordult a sütőtök egy mezőszimbólumból a boszorkányóra szimbólumává

A tök útja a betakarítástól a harapnivalókig

Uwe Knop táplálkozási szakember elmagyarázza, hogyan készítik el a tökmagot eladásra, és milyen szerepet játszik a tök a Halloweenben.


Mi köze van egy töknek a Halloweenhez?

A tök központi szerepet játszik Halloweenben, története egy régi ír legendához, Jack lámpásához kapcsolódik.

A Lámpás Jack legendája

Jack egy részeg és fösvény férfi volt, aki többször túljárt az ördög eszén. Halála után sem a paradicsomba, sem a pokolba nem juthatott. Az ördögtől kapott egy parázsló szenet, amelyet kivájt répába helyezett, és azóta világítva jár a földön.

Fehérrépa lámpásoktól a sütőtökig

Hogyan fordult a sütőtök egy mezőszimbólumból a boszorkányóra szimbólumává - 1
  • Eredetileg Írországban és Nagy-Britanniában fehérrépát faragtak, hogy elriasszák a gonosz szellemeket.
  • Az ír bevándorlók Amerikába érkezve a sütőtököt kezdték használni, mert nagyobb és könnyebben faragható.
  • Így vált a Jack lámpása a Halloween szimbólumává, amely a halottak lelkét hivatott távol tartani és Jack legendáját idézi.

Milyen sütőtöket vásárolhatunk Magyarországon?

Magyarországon a sütőtök több fajtája népszerű, ízükben, alakjukban, színükben és felhasználásukban különböznek. Két fő kategóriájuk van: nyári és téli tökök.

Téli tökfajták

  • Hokkaido: világos narancssárga bőr, sűrű, enyhén édes hús. Levesekhez, burgonyapüréhez, sült zöldségekhez ideális.
  • Butternut squash: körte alakú, bézs bőr, vajas-diós ízű hús. Levesekhez, pürékhez ajánlott.
  • Nagybordázott tök: zöld vagy narancssárga-barna héj, édes, illatos hús, rizottóhoz, lekvárokhoz, chutney-hoz.
  • Sárga és vörös óriás: nagy méret, levesekhez, konzervekhez és dekorációnak is alkalmas, húsuk rostos.

Nyári tökfajták

  • Tök-spagetti: rostos hús, főzés után spagetti-szerű állagú, alacsony szénhidráttartalmú alternatíva.
  • Patisson: lapos, UFO-alakú, enyhe diós íz, szeletekben töltve vagy sütve fogyasztják.

Hogyan dolgozzák fel a tökmagot ipari méretekben?

  • Ipari és szupermarketek számára speciális tökfajtákat termesztenek, például a stájer tököt.
  • Ezeknél a fajtáknál nincs fás héj, így a magokat könnyen tisztítják és feldolgozzák.
  • A feldolgozott tökmagok így öntözhető snackként vagy alapanyagként kerülhetnek a boltok polcaira.
Scroll to Top