Miért nem szabad a forró citromnak forrónak lennie?

Miért nem szabad a forró citromnak forrónak lennie?

Ha torokfájásunk van, sokan egy bevált házi gyógymódhoz nyúlunk: a forró citromhoz. Amit azonban sokan nem tudnak: ez az egészséges ital nem lehet túl forró.

A hideg évszak a megfázások ideje is. Ha torokfájás gyötör, egy bevált házi gyógymód segíthet: forró citrom. Az ital azonban ne legyen túl forró, mert akkor fontos vitaminok vesznek el.

Így segít a forró citrom a megfázás ellen

A forró citrom antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással bír, a citrom a italban pedig további C-vitamint biztosít, amely jó az immunrendszernek. A C-vitamin azonban hőérzékeny. Már 50 foknál is elvesznek a vitaminok egy része. A forró citromot, ellentétben a nevével, csak melegen vagy langyosan igyon.

A házi gyógymódhoz ideális esetben körülbelül 40 Celsius fokos vizet használjon.

Forró citrom elkészítése: Így kell csinálni

Hozzávalók (1 csészéhez)

1 friss citrom (lehetőleg bio)

kb. 250 ml forró, de nem forrásban lévő víz (kb. 70–80 °C)

1–2 teáskanál méz (ízlés szerint, opcionális)

Elkészítés

A citrom előkészítése: Vágja félbe a citromot, és nyomja ki a levét. Ha szeretné, adhat hozzá néhány szeletet héjjal együtt – ez intenzívebb ízt ad az italnak.

A víz melegítése: Melegítse a vizet körülbelül 70–80 °C-ra, de ne forralja fel. A túl forró víz tönkretenné a hőérzékeny C-vitamint.

Keverés: Öntse a citromlevet egy csészébe, és öntsön rá forró vizet.

Édesítés (opcionális): Ha kicsit édesebb forró citromot szeretne, adjon hozzá 1–2 teáskanál mézet. A legjobb, ha vár egy kicsit, amíg az ital 50 °C alá hűl, hogy a méz értékes enzimjei megmaradjanak.

Scroll to Top