A tököt a kertből az első fagyok előtt szedik le. Sok fajta jól tárolható.
Az első hűvös őszi éjszakák után a konyhában és a kertben megváltozik a kép. Egy pillanattal ezelőtt a tökágyást még zöld levelek borították, de most a levelek megbarnultak és összegyűrődtek, felfedve az érett terméseket. Itt az idő a tök szedésére — az első erős fagyok előtt.
Információk a tökről
A tökök ehető fajok és változatok a tökfélék (Cucurbita) nemzetségéből.
Őshazájuk a trópusi és szubtrópusi Amerika, különösen Közép- és Dél-Amerika. Valószínűleg Kolumbusz Kristóf tengerész hozta őket Európába a 16. században.
A tökök közé tartoznak a cukkini és a pattypan tök is. Ezeket nyári tököknek nevezik, és ellentétben az őszi és téli tökökkel, ezeket éretlenül szedik és gyorsan elfogyasztják.
Fontos tudni: az őszi és téli tökök megkülönböztetése kizárólag a tárolhatóságukra vonatkozik; mindegyiket ősszel szedik le.

Milyen tökfajták léteznek?
Körülbelül 30 évvel ezelőtt nálunk két tökfajta volt ismert:
- az óriástök „Gelber Zentner” és
- annak valamivel kisebb párja, a „Rote Zentner”.
Az óriástökök klasszikus látványt nyújtottak vidéken, ahol ősszel messziről láthatóak voltak trágyadombokon. Azonban mindkét fajta húsa rostos, vizes és ízetlen. Tárolhatóságuk is csak három-négy hónap. Ezért általában savanyú-édes tökként konzerválták őket, hogy a kamrák polcain elférjenek. A maradékot állatok takarmányozására használták.
Csak az 1990-es években terjedt el széles körben a kis narancssárga „Hokkaido” tök a német kertekben. Fokozatosan csatlakoztak hozzájuk az olyan fajták, mint a fűszeres, dióízű muskátlitök és a narancssárga húsú muskátlitök. Ma a magárusok széles választékát kínálják ehető tökfajtáknak, így a kertészek sokféle kísérletet végezhetnek.
Az ideális hely a tök számára
Tök termesztése
A tökfélék könnyen termeszthetők és jó hozamot adnak, ha megfelelő körülményeket biztosítunk nekik. Legjobban napos vagy részben árnyékos helyeken nőnek, amelyeket meg is lehet védeni.
A talajnak gazdagnak és tápanyagban bővelkedőnek kell lennie. Ideális erre egy kész komposzthalm vagy annak közvetlen környéke.
Nagy leveleik miatt a tökök sok vizet igényelnek, ezért a talajnak a növekedési időszak alatt egyenletesen nedvesnek kell maradnia. A megerősödött növények erős gyökérzettel rendelkeznek, és elegendő csapadék esetén könnyen hozzájutnak a vízhez.
A kis gyümölcsű fajtákat, például a „Mini Butternut”-ot, akár rácsokon is lehet termeszteni emelt ágyásokban, vagy megfelelő tápanyagellátás mellett nagy palántázó ládákban az erkélyen.
A tökbokrok méteres indákat növesztenek, így sok helyet foglalnak a kertben. Nagy leveleik ideális árnyékot biztosítanak például komposzthalmoknak.

Hogyan kell tököt termeszteni?
Ezek a melegkedvelő és rendkívül fagyérzékeny növények már 5 °C körüli hőmérsékleten károsodnak. Ezért ajánlott a magokat tavasszal melegházban vagy ablakpárkányon, 20 °C fölötti hőmérsékleten csíráztatni.
A magokat 1-2 cm mélyre ültetik tápanyagban gazdag, mindig nedves földbe kis cserépbe.
Amikor a gyökérlevelek megjelennek, a cserepeket világos, hűvös helyre teszik, 16-18 °C között. A fiatal növények gyorsan növekednek.
A tök életciklusának lerövidítése és a túlérett növények elkerülése érdekében a vetést nem szabad április vége előtt elkezdeni. Amikor a fiatal növények elég nagyok az átültetéshez, a kertbe lehet őket ültetni a „fagyos szentek” után.
A túlérett növények tápanyaghiány és növekedési problémák kockázatának vannak kitéve.











