Sok esetben a 2-es típusú cukorbetegség életmódváltással megállítható. Bizonyos gyümölcsök különösen hasznosak lehetnek.
Magyarországon körülbelül kilencmillió ember szenved cukorbetegségben. A legtöbben 2-es típusú diabéteszben, amely részben örökletes lehet, de elsősorban az egészségtelen életmód következménye. Az egészséges életmód, elegendő testmozgással és kiegyensúlyozott táplálkozással, javíthatja az állapotot és csökkentheti a szövődmények kockázatát.
Ezek az élelmiszerek növelik a cukorbetegség kialakulásának esélyét

- A fehér rizs növeli a cukorbetegség kockázatát – ezt a Harvard Közegészségügyi Iskola egyik friss tanulmánya is megerősítette. A 350 000 megfigyelt személy közül 13 000-nél alakult ki diabétesz. A kockázat különösen magas volt Ázsiában, ahol az emberek naponta akár négy adag rizst is elfogyasztanak.
- A vörös hús nemcsak a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában játszhat szerepet, hanem növeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát is. Azoknál, akik naponta 100 gramm marha-, sertés- vagy bárányhúst esznek, 8–16%-kal magasabb eséllyel alakul ki a betegség.

Kutatás: ezt a gyümölcsöt gyakrabban kellene fogyasztaniuk a cukorbetegeknek
Amerikai kutatók három klinikai vizsgálat adatait elemezték. Ezekben a vizsgálatokban prediabéteszes vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek napi 100–250 gramm málnát fogyasztottak a szokásos étrendjük mellett, nyolc héten keresztül.
A prediabétesz a 2-es típusú diabéteszt megelőző állapot, amikor a glükózanyagcsere már zavart, de a tünetek még nem jelentkeznek. Kezelés nélkül ez az állapot négy éven belül a betegek közel 40%-ánál valódi 2-es típusú cukorbetegséggé alakul, tíz éven belül pedig az arány 50%-ra emelkedik.
Eredmények:
A kontrollcsoporthoz képest a málnát fogyasztó résztvevőknél számos, a 2-es típusú diabéteszre jellemző mutató javulást mutatott.
- Az inzulinérzékenység fokozódott, ami alacsonyabb vércukorszinthez vezetett.
- Egyes gyulladásos markerek szintje is csökkent a vérben hosszú távon.
- A vérzsírszint, a vérnyomás és az inzulinérzékenység is javult azoknál, akik napi 100–250 gramm málnát fogyasztottak.
Ugyanakkor a vércukorszint javulása csak addig tartott, amíg a résztvevők naponta fogyasztották a málnát.











