Ez a gyümölcs segít a 2-es típusú cukorbetegség ellen.

Egy tányér zabkása málnával és áfonyával.

Sok esetben a 2-es típusú cukorbetegség életmódváltással megállítható. Bizonyos gyümölcsök különösen hasznosak lehetnek.

Magyarországon körülbelül kilencmillió ember szenved cukorbetegségben. A legtöbben 2-es típusú diabéteszben, amely részben örökletes lehet, de elsősorban az egészségtelen életmód következménye. Az egészséges életmód, elegendő testmozgással és kiegyensúlyozott táplálkozással, javíthatja az állapotot és csökkentheti a szövődmények kockázatát.


Ezek az élelmiszerek növelik a cukorbetegség kialakulásának esélyét

Ez a gyümölcs segít a 2-es típusú cukorbetegség ellen.
  • A fehér rizs növeli a cukorbetegség kockázatát – ezt a Harvard Közegészségügyi Iskola egyik friss tanulmánya is megerősítette. A 350 000 megfigyelt személy közül 13 000-nél alakult ki diabétesz. A kockázat különösen magas volt Ázsiában, ahol az emberek naponta akár négy adag rizst is elfogyasztanak.
  • A vörös hús nemcsak a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában játszhat szerepet, hanem növeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát is. Azoknál, akik naponta 100 gramm marha-, sertés- vagy bárányhúst esznek, 8–16%-kal magasabb eséllyel alakul ki a betegség.
Ez a gyümölcs segít a 2-es típusú cukorbetegség ellen.

Kutatás: ezt a gyümölcsöt gyakrabban kellene fogyasztaniuk a cukorbetegeknek

Amerikai kutatók három klinikai vizsgálat adatait elemezték. Ezekben a vizsgálatokban prediabéteszes vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek napi 100–250 gramm málnát fogyasztottak a szokásos étrendjük mellett, nyolc héten keresztül.

A prediabétesz a 2-es típusú diabéteszt megelőző állapot, amikor a glükózanyagcsere már zavart, de a tünetek még nem jelentkeznek. Kezelés nélkül ez az állapot négy éven belül a betegek közel 40%-ánál valódi 2-es típusú cukorbetegséggé alakul, tíz éven belül pedig az arány 50%-ra emelkedik.


Eredmények:

A kontrollcsoporthoz képest a málnát fogyasztó résztvevőknél számos, a 2-es típusú diabéteszre jellemző mutató javulást mutatott.

  • Az inzulinérzékenység fokozódott, ami alacsonyabb vércukorszinthez vezetett.
  • Egyes gyulladásos markerek szintje is csökkent a vérben hosszú távon.
  • A vérzsírszint, a vérnyomás és az inzulinérzékenység is javult azoknál, akik napi 100–250 gramm málnát fogyasztottak.

Ugyanakkor a vércukorszint javulása csak addig tartott, amíg a résztvevők naponta fogyasztották a málnát.

Scroll to Top