Alkohol és rák: az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének új adatai aggodalomra adnak okot

Egy lány vörösbort iszik egy pohárból.

Alkohol és rák: az új WHO-adatok aggodalomra adnak okot

Az alkohol rekreációs drognak számít, de már kis mennyiségben is rákkeltő hatása lehet. A WHO új adatai azt mutatják, hogy a következmények komolyak lehetnek.

Az alkohol széles körben elterjedt Európában, és káros hatással van az egészségre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztet: csak az EU-ban 2020-ban több mint 100 000 új daganatos megbetegedés vezethető vissza alkoholfogyasztásra. Egy új elemzés megmutatja, mely ráktípusok a leggyakoribbak, és miért veszélyes még a kis mennyiségű alkohol is.


Az alkohol mint a rák csendes kiváltója

A WHO jelenlegi rákmegelőzési irányelvei szerint az alkohol az egyik fő rákkeltő tényező Európában. Itt fogyasztják a legtöbb alkoholt a világon. Az eredmény: 2020-ban az EU-ban 111 300 új rákos megbetegedést regisztráltak, és 93 000 ember halt meg emiatt.

Az alkohol különösen gyakran kapcsolható a következő ráktípusokhoz:

  • Vastagbélrák: 36 900 eset
  • Mellrák: 24 200 eset
  • Szájüregi rák: 12 400 eset

A WHO adatai szerint legalább hétféle daganat összefügg az alkoholfogyasztással, többek között: gégerák, nyelőcsőrák, májrák és torokrák.


Kockázatos fogyasztás: Mennyi alkohol van egy üveg borban?

(rövid címként ajánlható infoboxhoz vagy melléktartalomhoz)


Különösen a férfiakat érinti

Az alkoholhoz köthető daganatok kb. 70%-a férfiaknál fordul elő. A WHO szerint ez az általánosan magasabb alkoholfogyasztásnak és a kockázatosabb ivási szokásoknak tudható be.

Ugyanakkor a WHO hangsúlyozza: már a mérsékelt alkoholfogyasztás is káros az egészségre. Már napi két italnál kevesebb is jelentősen növeli a rák kialakulásának kockázatát. A szakértők egyetértenek abban, hogy nem létezik biztonságos alkoholszint.


Mi történik a szervezetben alkoholmegvonás esetén

Azok, akik csökkentik vagy teljesen elhagyják az alkoholt, jelentősen csökkenthetik a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Az alkohol többféleképpen hat a szervezetre: megzavarja a hormonháztartást, károsítja a DNS-t és elősegíti a gyulladásos folyamatokat.

Az alkohol lebomlása során keletkezik az acetaldehid nevű sejtméreg, amelyet rákkeltő anyagként tartanak számon.

A hosszú távú absztinencia segíthet a hormonok kiegyensúlyozásában, javítja a sejtek regenerációját és erősíti az immunrendszert.

Scroll to Top