Valóban ilyen egészséges a gránátalma?

Félbevágott gránátalma és magok szerteszórva az asztalon.

A változókori panaszoktól egészen a prosztatarákig: a gránátalmát sok betegség ellenszereként tartják számon. De vajon tényleg így van?

A gránátalmák szuperélelmiszer hírében állnak: úgy tartják, hogy sok egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Amit sokan nem tudnak: a Punica granatum (ez a tudományos neve) már évezredek óta ismert gyógyító tulajdonságairól, de megbízható kutatási eredmények még mindig ritkák.

Egészséges összetevők: Mi van a gránátalmában?

Valóban ilyen egészséges a gránátalma?

A gránátalmák tele vannak másodlagos növényi vegyületekkel, különösen sok polifenol található a gyümölcsben. Az ilyen másodlagos növényi vegyületek önállóan nem rendelkeznek hagyományos értelemben vett tápértékkel, de számos egészségügyi előnnyel bírhatnak. A polifenol például erősen antioxidatív hatású, és segít a szabad gyökök ellen.

A gránátalma darabjaiban található továbbá a kvercetin, a rutin és az antocián, valamint az ellagsav és a punicinsav. Értékes vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók a gyümölcsben. Kiemelendők a K-, C- és B6-vitaminok, valamint a kálium, kalcium, foszfor, magnézium és vas ásványi anyagok. Emellett a gyümölcs nyomelemeket is tartalmaz, mint a jód, cink, réz és mangán.

Tápanyagok 100 g gránátalma

  • Kalória: 74
  • Szénhidrát: 16 g
  • Fehérje: 0,7 g
  • Rost: 2 g
  • Zsír: 0,6 g

Mennyire egészséges a gyümölcs valójában?

A gránátalmák csodaszerként való elterjedt híre ellenére fontos kritikus szemmel tekinteni az ilyen állításokra. Szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, változókori panaszok és prosztatarák kezelésére is alkalmasnak tartják a gránátalma hatóanyagait. Bár néhány kutatás a gyümölcs lehetséges jótékony hatását mutatja ezen problémákra, még nem állnak rendelkezésre nagy léptékű klinikai vizsgálatok embereken a potenciális alkalmazási területekhez. A gránátalmák antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek a káros anyagok ellen védhetnek.

Scroll to Top