Múlt hétvégén készítettem pincepörkölt-t, és az élmény felülmúlta minden várakozásomat. A barátaimmal együtt töltöttük a napot a szabadban, és a pincepörkölt tökéletes választásnak bizonyult. A finom illatok, a közös főzés öröme és a végeredmény íze mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy egy felejthetetlen napot töltsünk együtt.
Miért Fogod Imádni?
A pincepörkölt az egyik legkönnyebben elkészíthető és legfinomabb étel, amit hétvégére tervezhetsz. Nemcsak hogy gyorsan elkészül, de a hozzávalók is könnyen beszerezhetők. Az étel gazdag íze és a hagyományos magyar konyha ízeit idéző aromája garantáltan mindenkit lenyűgöz majd. Ráadásul a pincepörkölt tökéletes választás, ha nagyobb társaságot szeretnél vendégül látni, mert könnyen nagyobb mennyiségben is elkészíthető.
Hozzávalók
- 1 kg sertéslapocka
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db paprika
- 2 db paradicsom
- 2 evőkanál pirospaprika
- só, bors ízlés szerint
- 2 dl vörösbor
- 2 dl víz
Elkészítési Lépések
- A sertéslapockát kockázzuk fel, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
- Egy nagyobb edényben vagy bográcsban hevítsünk olajat, majd pirítsuk meg benne a felkockázott hagymát.
- Adjuk hozzá a fokhagymát, paprikát és paradicsomot, majd pároljuk pár percig.
- Vegyük le a tűzről, szórjuk meg pirospaprikával, majd keverjük el alaposan.
- Tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a húst, és pirítsuk pár percig.
- Öntsük fel vörösborral és vízzel, majd főzzük lassú tűzön, amíg a hús megpuhul.
Gyors Tippek
- Ha szeretnéd, hogy a pincepörkölt még ízletesebb legyen, használj füstölt pirospaprikát.
- A főzés végén egy kis tejföllel gazdagíthatod az ételt, ami krémes állagot kölcsönöz neki.
- Ha bográcsban készíted, figyelj arra, hogy a tűz ne legyen túl erős, mert akkor könnyen odaéghet az étel.
Változatok
A pincepörkölt alapreceptje könnyen variálható. Ha szeretnél egy kicsit más ízvilágot, próbáld ki a vörösboros pincepörkölt változatot, vagy készítsd el tarhonyával, ami egy igazán magyaros ízvilágot ad az ételnek. Ha pedig valami különlegesebbre vágysz, a kecske pörkölt vagy a csülökpörkölt is remek választás lehet.
Tálalás
A pincepörköltet tálalhatod friss kenyérrel, amely tökéletesen illik az étel gazdag ízéhez. Ha szeretnéd, készíthetsz mellé egy finom köretet is, például tarhonyát vagy burgonyapürét. Ne felejtsd el, hogy a pincepörköltet forrón kell tálalni, hogy az ízek a legjobban érvényesüljenek.
A pincepörkölt elkészítése nemcsak hogy egyszerű, de egy igazi közösségi élmény is lehet. Próbáld ki te is, és varázsold különlegessé a hétvégéidet ezzel a hagyományos magyar étellel. Ne félj kísérletezni a különböző változatokkal, és élvezd a főzés örömét a barátaiddal vagy a családoddal együtt!
Nézd meg további receptjeinket: Ágyi poloska csípés: Hogyan ismerd fel, kezeld hatékonyan, és védd meg otthonod a vérszívóktól