Nem kell sütni: ezek az egyszerű fánkok sütőben készülnek, és különösen finomak

Nem kell sütni: ezek az egyszerű fánkok sütőben készülnek, és különösen finomak

Egészségesebb farsangi klasszikus – olaj nélkül

Németországban a farsangi szezon november 11-én, 11:11-kor hivatalosan is kezdetét veszi.
A jelmezes bulik egyik klasszikus finomsága a Berliner fánk – más néven krapfen –, amelyet hagyományosan olajban sütnek.

Most azonban egyre többen választják az egészségesebb, sütőben sült változatot, amely legalább olyan ízletes, viszont kevesebb zsiradékot tartalmaz, és könnyebb elkészíteni.


Hogyan készíts sütőben sült berlinit – lépésről lépésre

Hozzávalók kb. 12 darabhoz:

  • 150 ml tej
  • 125 g vaj
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 50 g cukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 teáskanál bio citromhéj
  • 500 g tönkölyliszt
  • 2 tojás
  • 12 teáskanál lekvár (töltelékhez)
  • tej a kenéshez
  • porcukor a szóráshoz

Nem kell sütni: ezek az egyszerű fánkok sütőben készülnek, és különösen finomak

Elkészítés

  1. A tej és a vaj előkészítése
    Melegítsd fel a tejet egy kis lábasban, majd vedd le a tűzről, és keverd bele fokozatosan a vajat, amíg teljesen el nem olvad.
    A keverék (az „író”) langyos legyen – ne forró.
  2. A tészta elkészítése
    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet az élesztővel, cukorral, vaníliás cukorral és citromhéjjal.
    Add hozzá a tojásokat és a tejes-vajas keveréket, majd gyúrd kb. 5 percig, amíg sima, rugalmas tésztát kapsz. A tésztát golyóvá formálva, enyhén lisztezett tálban, lefedve hagyd kb. 1 órán át kelni.
  3. Formázás és töltés
    Ha a tészta megkelt, oszd 12 egyenlő részre, és formálj belőlük golyókat.
    Melegítsd fel a lekvárt, majd töltsd meg vele a fánkokat egy habzsák segítségével.
    Hagyd pihenni őket további 30 percig, lefedve.
  4. Sütés
    Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra (felső és alsó sütés).
    Kend meg a fánkok tetejét egy kevés tejjel, majd 20 perc alatt süsd aranybarnára.
  5. Tálalás
    Végül szórd meg a fánkokat porcukorral, és már kész is!
    Természetesen kísérletezhetsz más töltelékekkel vagy mázakkal is – például vaníliakrémmel, csokoládéval vagy baracklekvárral.
Scroll to Top